112, 27/7 sjusovardagen

Kan förstå att människor tycker att vi svenskar är konstiga med bland annat vår midsommartradition, idag har vi fått uppleva och vara delaktiga i Finlands sjusovardag. Har inte riktigt förstått hur traditionen har uppstått, men tycker den trots allt var ganska rolig eftersom vi nordjobbare fick vara de som sprutade vatten på den som skulle väckas upp. Egentligen ska man kasta personen i sjön/havet men eftersom vi inte kan ta med de som bor på boendet till havet fick vi spruta vatten på den utvalde sjusovaren ute på gården. Vi fick även bära pyjamas. 
Därefter har jag legat ute och solat i två timmar - inte helt fel och ikväll ska vi se på invigningen av OS.
Skulle dock vilja befinna mig i antingen Norrköping eller Uppsala och se Kent som spelar i helgen eller i favorit Östersund och se Glasvegas som spelar på yran ikväll. Men Helsingfors är fint och jag trivs :)

111, Let us die young or let us live forever, We don't have the power, but we never say never


110, Iakttagelser

Iakttagelse numer fyra, glassbilen har samma melodi i Finland som i Sverige

109, Tölö strand

I helgen har det faktiskt, till min stora glädje varit bra väder, till skillnad från i stort sett hela förra veckan. Idag är det dåliga vädret dock tillbaka. Jag var även ledig hela lördagen och söndagen, så i lördags tog vi båten till Sveaborg för sol och bad och igår låg vi på Tölö strand. Inte helt fel, vi har även hunnit med en hel del andra trevligheter och i fredags bowlande vi samt drack öl på en jazz bar. 

108,

Favoritbilderna från de två senaste veckorna ♥

107,

När man inser att man egenligen började 10:00 idag och kom till jobbet vid 09:00. Tabbe, hade alltså i morse kunnat sovit en timme extra, nu har jag i alla fall koll på att jag i morgon börjar 10:00. Inte helt fel. 

106, Paris - Frankrike

För en månad sedan var jag i Frankrike och resan avslutades med tre dagar i Paris. Eftersom det av någon anledning inte har gått att ladda upp bilder den senaste tiden kommer de lite sent. Men Paris var fint, vi hann i stort sett med det mesta, vi åt god mat, åkte upp i Eiffeltornet, gömde oss ifrån åskskurar och solade i parker. 

105, finska kunskap

Det är lätt att lära sig ord, dock mycket svårare att använda sig av dem. 
Det fina med Finland att allt är skyltat på både svenska och finska, vilket gör det lättare att lägga vissa ord på minnet, det gör även att det blir enklare att hitta. 
 
 
Hej - Hei eller Moi  Hej då - Hei Hei
Ja - Kyllä Nej - Ei
Tack - Kiitos Varsågod - Ole hyvä
Hur mår du? - Mitä kuuluu? Bra - Hyvää
Förlåt - Anteeksi
 
ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio
yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, khadeksan, yhdeksän, kymmenen
 
Avdelning - Osasto
Apotek - Apteekki
Backe - Mäki 
Borg - Linna
Gata - Katu
Hungrig - Nälkäinen
Järnvägsstation - Rautatieasema
Kaffe - Kahvi
Knäckebröd - Näkkileipa
Kyrka - Kirkko 
Mat - Ruoka 
Mjölk - Maito 
Påslakan - Pussilakana  
Rea - Ale
Sjukhus - Sairaala 
Strand - Ranta 
Ut - Ulos 
Våning - Kerros 
Öl - Olut
 
(och så kan jag ju en hel del svordomar, men inte behöver jag erkänna det) 

104, livet.är.fint.


103,

Lyckan som uppstår när vykortet i brevinkastet är till mig och inte till min hyresvärd. Lyckan som uppstår när man får annan post en reklam. Tack Madeleine och Oscar :D
 

102, bortskämdhet

Avslutade helgen med att se nya Spider Man med Alexandra. Gör bra! 
Har även under helgen haft besök av finaste mamma och pappa. Vi har turistat runt och ätit jävulsk god mat på restauranger och jag har lyxat och bott på hotell med dem! De har även fyllt på mitt kylskåp och jag ska kommande dagar ha fläskfilé i matlådan. 
Jag har efter fem veckor även ätit godis, både igår och idag. Fint, till bion hade vi både popcorn och godis, känns galet bra. 

101,

Iakttagelse numer tre, det åskar för tredje gången under min vistelse i Helsingfors! Galet, undrar om det brukar åska mycket i Helsingfors om sommrarna eller om det är först i år. 
 
Tycker det trots allt att det är mysigt med åskskurar om jag inte ska någonstans, som ikväll. Bakar chokladmuffins och ska se på film. 

100, hundra!

Det blev ingen "personalfest" samt minigolf spelande eftersom vädret inte var på vår sida i eftermiddags/kväll.
Det betyder inte att dagen varit innehållslös, tvärtom. 
Det gjorde tack och lov inte alls ont, även om det nu i efterhand ömmar, men har ett djup jack i handen och kan tacka högre makter att jag inte träffade en nerv eller ven. Sjuksköterskan på avdelningen jag jobbar vid bedömde att det inte behövde sys, eftersom jag varken hade ont eller att det blödde någon längre stud. Att det ömmar så här i efterhand betyder att handen håller på att återhämta sig.
Det gjorde mig dock avtrubbad att skära mig så pass mycket, och lyxade med en stor chokladkaka kort därefter. Åkte även tillbaka till secondhand-butiken och köpte klänningen jag såg igår, även om den visade sig vara lite lite förstor, inte mig emot, den är så fin. 

99,

Vill samt har velat hela denna vecka kasta datorn i väggen, går av någon konstig anledning inte att ladda upp bilder här eller på facebook. Får fortsätta pröva kommande dagar, det bara måste gå.  

Ikväll har vi utforskat Kallio och ätit jävulskt god kinamat - jag var i mat-paradiset. Vi var även in i en secondhand butik där jag hittade en galet fin klänning, lär gå tillbaka och köpa den, förmodligen redan i morgon så ingen annan hinner före. 
I morgon kanske vi ska ha "personalfest", vilket betyder att jag, samt de andra två, Alexandra och Joel som jobbar på samma sjukhus samt avdelning ska spela minigolf. Lär inte bli en "personalfest", även om det blir minigolf spelande lär det bli fler som är med.
Men det är lite det som är grejen med att jobba genon Nordjobb, gemenskapen. Man vill att alla ska vara med! ♥

98,

har kompisar som glömde dricksglas hos mina grannar i fredags, har alltså idag tagit mod till mig och gått upp och hämtat dem. känns bra.  
I lördags var det åskoväder så det blev inget bad på en ö, istället picknickade vi på eftermiddagen och på kvällen blev det middag och fest.

Ikvälll ska jag vara vuxen och tvätta kläder, har även idag handlat mat och toalettpapper. Galet vad mycket man måste tänka på, men tröstar mig genom att köpa galet dyra vindruvor. 

97,

fredag, har haft en jättebra kväll. Först grillade vi (jag och ett antal nordjobbare) jävulskt god mat på min uteplats, därefter skulle jag och Alexandra kolla in takbastun, vilken var jättefin och hamnade samtidigt mitt i en fest. Vi blev medbjudna hem efter att deras bastutid gått ut. Till dem fick vi bjuda in resten av vårt fina gäng och där var vi tills 01:00. 
 
I morgon ska jag upp tidigt eftersom vi ska ta oss ut till en ö i Helsingfors skärgård för sol och bad, inte helt fel. trivs galet mycket.
 
(... när jag äntligen har och vill lägga upp bilder fungerar det inte, typiskt) 

96,

Har i eftermiddags provat Hesburger, vilket är Finlands motsvarighet till Sveriges Max. Tycker om Max mer, hittills. 
Spenderade resten av kvällen på Helsingfors fotografiska museum, vilket hade väldigt bra utställningar. Har ju även under dagen självklart jobbat, men det gör jag ju de flesta dagar (även om jag denna vecka är ledig hela fyra dagar).
 
Ångrar mig som så många kvällar tidigare att jag glömmer kameran hemma, samt att jag inte tänker på att jag kan använda mobilen. Ska bli bättre på det, även om det inte automatiskt betyder att det kommer att komma upp fler bilder på bloggen. 

95,

Har varit ledig tre dagar i rad nu, inte fy skam. Igår badade jag tillsammans med fyra andra nordjobbare i havet, vilket blev första gången i år för min del, kallt. 

Ikväll har det varit filmkväll och jag har ätit chips för första gången på tre och en halv vecka. Tre och en halv vecka är  kanske inte jättelång tid, men för mig har det varit jättebra. Det var dock inte alls lika gott som jag har för mig att jag tyckte och förmodligen lär jag inte äta det jättemycket framöver. Godis har jag fortfarande inte ätit, sen tre och en halv vecka tillbaka, om inte choklad räknas som godis?! vilket alla verkar tycka. 
Kanske ska tillägga att tre och en halv vecka är framsteg för mig, då jag innan i stort sett åt godis eller chips varje dag. 

94, Vezelay - Fankrike

Veckan innan jag kom hit till Helsingfors reste jag runt i Frankrike. Lite så här såg det ut under dagarna i Vezelay. En jättefin by i norra Frankrike.

93, Helsingfors

tänkte skriva att lite så här har dett sett ut under veckan, vilket även är sant, men vi har gjort och sett så mycket mycket mer. Det är galet att det redan har gått en vecka, men det kanske inte är så konstigt med tanke på hur bra den har varit. Är nu ledig i tre dagar i rad och kommer att spendera mestadels av tiden med fina människor. 

RSS 2.0